0

آشنایی کامل با لپتاپ و کامپیوتر های قابل حمل

کامپیوترهای رومیزی سال هاست که در منازل، ادارات و محیط های آموزشی و صنعتی و… استفاده می شوند.

علاوه بر مزایای بسیار زیادی که دارند همواره یک مشکل اساسی داشته اند و آن غیرقابل حمل بودن آنهاست.

از سال ها قبل شرکت های مختلف اقدامی به طراحی و تولید کامپیوترهای نموده اند که مزیت قابل حمل بودن را دارا باشند. به این معنی که هر لحظه به همراه کاربر بوده و بتوان در هر مکانی از آن استفاده کرد.

لپ تاپ ها اولین نوع از کامپیوترهای قابل حمل بودند. به علت استفاده از باتری برای تامین انرژی قطعات اجبارا اجزایی برای لپتاپ ها طراحی می شوند که از نظر فرکانس و قدرت پردازشی از همنوعان رومیزی خود ضعیف تر بوده و به همین علت مصرف انرژی بسیار پایین تری نیز دارند.

لپتاپ ها از نظر کارایی و نصب سیستم عامل و سایر نرم افزارها هیچ تفاوتی با کامپیوترهای رومیزی ندارند و می توان تمام کارهایی را که با کامپیوترهای رومیزی انجام داده ایم با لپ تاپ ها نیز انجام دهیم با این تفاوت که قدرت پردازشی لپتاپ ها پایین تر است. مزیت های لپ تاپ ها را نسبت به کامپیوترهای رومیزی می توان در وزن کمتر (معمولا کمتر از 3 کیلوگرم)، قابل حمل و نقل بودن (به راحتی داخل یک کیف جا می شوند)، بدون استفاده از برق شهر و فقط با استفاده از باتری داخلی خود حداقل 2 تا 3 ساعت قابل استفاده هستند و این مدت برای اکثر کاربران کافی می باشد. این مزیت ها باعث شده بودند که در دهه قبل فروش لپتاپ ها در کل دنیا بسیار زیاد شود.

تمام کاربران کامپیوترها استفاده تخصصی مانند طراحی و مهندسی و برنامه نویسی، ندارند و تعداد  بسیار زیادی از آنها استفاده های عمومی مانند استفاده از اینترنت، تماشای فیلم و گوش دادن به

موسیقی، خواندن کتاب، وب گردی و استفاده از شبکه های مجازی بیشترین استفاده آنها از کامپیوتر است. از این رو به پردازنده های پرقدرت و کارت گرافیک های با قدرت بالا رم های پر حجم نیازی ندارند. این کاربردها نیاز به پردازش سنگینی نداشته و پردازنده های ضعیفتر نیز قادر به اجرای این کاربردها هستند. از این رو مدت زمان خیلی بیشتری را با یک بار شارژ باطری می توانند کار کنند. تبلت ها نتیجه این تفکر هستند. تبلت ها نسبت به لپتاپ ها از سخت افزار ضعیفتری بهره می برند. به علت استفاده از صفحات لمسی نیازی به صفحه کلید و تاچ پد نداشته و به همین علت از نظر وزن نیز بسیار از لپتاپ ها سبکتر هستند. تبلت ها معمولا از سیستم عامل اندروید استفاده می کنند. این سیستم عامل امکانات زیادی برای استفاده از اینترنت و شبکه های مجازی دارد. از این رو محبوب ترین سیستم عامل برای استفاده در تبلت ها هستند.

لپ تاپ و کامپیوتر های قابل حمل

گوشی های تلفن همراه از آغاز قرن جدید به سمتی پیش رفتند که چیزی بیش از یک ارتباط تلفنی را برای کاربر فراهم می کردند. کم کم اجرای بازی های ساده در گوشی های تلفن همراه به امری عادی تبدیل شد. دوربین به یکی از ملزومات آن ها تبدیل شده و تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی به یکی از کارهای روزمره کاربران بدل گشت. امروزه گوشی های هوشمند دارای باکیفیت ترین دوربین ها هستند. دارای صفحه نمایش های با رزولوشن بسیار بالا بوده و قادر به اجرای سنگین ترین بازی ها هستند. به نوعی یک کامپیوتر همراه برای تمامی کاربران هستند.

کامپیوترهای قابل حمل به یکی از وسایل همراه اکثر مردم تبدیل شده اند. از این رو نکاتی برای انتخاب و خرید و نیز استفاده بهتر آنها وجود دارد که هر کاربری باید این نکات را رعایت کند.

برای انتخاب و خرید لپ تاپ نکات زیادی را باید در نظر گرفت. به علت تنوع بسیار زیاد مدل های موجود در بازار باید ابتدا تمام خواسته های خود را داشنسته و با توجه به انتظاراتی که از لپ تاپ داریم و نیز نکاتی که در زیر با هم مرور می کنیم، مدل مورد نظر خود را انتخاب کنیم. در ابتدا درباره یک مسئله اصلی در این مورد بحث می کنیم.

لپتاپ یا رایانه رومیزی

لپ تاپ و کامپیوتر های قابل حمل

در ابتدا باید به این سوال پاسخ بدیم که برای کاربر کامپیوتر رومیزی مناسب کار هستند یا لپتاپ؟

برای پاسخ به این سوال باید مزایا و معایب هر دو و نیز موارد مشترک آن ها را مورد بررسی قرار دهیم.

آیا ارتقا و تعمیر قطعات کامپیوتر رومیزی نسبت به لپتاپ راحت تر است؟

شاید در نگاه اول باز و بسته کردن کامپیوترهای رومیزی راحت تر باشد اما در مورد تعمیر قطعات اینگونه نیست. اگر قطعه سخت افزاری نیاز به تعمیر داشته باشد چه قطعه کامپیوتری رومیزی باشد چه قطعه لپتاپ به یک اندازه پیچیدگی داشته و دقت و تخصص نیاز دارد. اما در مورد تعویض قطعات معیوب این امتیاز را به کامپیوترهای رومیزی می دهیم.

تعویض قطعات رومیزی نسبت به لپ تاپ ساده تر است؟

مهمترین قطعاتی که در یک رایانه رومیزی ارتقا داده می شود رم و هارد است که امکان ارتقا رم و هارد در لپ تاپ هم وجود دارد پس در این مورد هم رایانه برتری نسبت به لپ تاپ ندارد. اما در مورد ارتقای کارت گرافیک و پردازنده امتیاز با کامپیوتر رومیزی است.

قطعات رایانه رومیزی نسبت به لپ تاپ قدرت پردازشی بالاتری دارن؟ بله در این مورد شکی نیست و نمی توان در این مورد از لپ تاپ دفاع کرد. این خود به دلیل محدودیت مصرف انرژی و نیز تهویه محدود هوای گرم تولیدی قطعات است.

 اما چه وقت نیاز به قدرت پردازشی بالا داریم؟ زمانی که از نرم افزارهای سنگین و حرفه ای استفاده شود یا چند فعالیت سنگین همزمان اجرا شود مانند انیمیشن سازی یا میکس و تدوین فیلم و نیز در سیستم های گیمینگ، که این نوع کاربرد و اجرای این نوع نرم افزارها برای عده خیلی کمی از کاربران لازم بوده و نیاز اکثر کاربران با سخت افزارهای معمولی رفع می گردد.

لپ تاپ و کامپیوتر های قابل حمل

عمر مفید رایانه های رومیزی بیشتر است یا لپتاپ ها؟ امروزه تکنولوژی ساخت قطعات بسیار بالا رفته به گونه ای که اگر شرایط محیطی استاندارد باشند عملا می توان سالها از لپ تاپ یا رایانه رومیزی استفاده کرد و عمر مفید دستگاه های الکترونیکی بسیار بالاست. شرایط نامساعد مانند: گرما، تهویه نامناسب، لرزش و ضربه، باتری غیراستاندارد و رطوبت، به ندرت پیش می آید که کم شدن سرعت کامپیوترها علت سخت افزاری داشته باشد و معمولا علت نرم افزاری باعث کند شدن سیستم می شود. با توجه به موارد بالا انتخاب بین کامپیوترهای رومیزی و لپتاپ را به خود کاربر می سپاریم که با توجه به نیازهای نرم افزار انتخاب کند.

معیارهای خرید لپ تاپ

بعضی از سایت ها یا مجلات معتبر دنیا هر ساله قطعات سخت افزاری را به دور از تعصب یا تبلیغات مورد بررسی قرار می دهند و نتایج را منتشر می کنند. در مورد لپتاپ ها هم مجلات و سایتهای زیادی هموراه محصولات جدید را نقد و بررسی می کنند. مجله laptop mag یکی از معروفترین مجلات تخصصی در حوزه لپتاپ است که به طور تخصصی به لپتاپ می پردازد. مهندسان و کارشناسان این مجله فاکتورهایی را برای خرید لپتاپ معرفی می کنند که نتیجه سال ها بررسی و مطالعه آنان است. در ادامه این فاکتورها بیان می شوند.

فاکتور اول: Reviews

این فاکتور به مشخصات سخت افزاری دستگاه می پردازد مانند قدرت پردازش cpu، میزان حافظه، کارت گرافیک و… بسیاری از کاربران این فاکتور را مهمترین و در بسیاری از موارد تنها فاکتور برای انتخاب لپتاپ می دانند. در حالی فقط مشخصات سخت افزاری بالا برای خوب بودن یک لپتاپ کافی نیست. قدرت پردازشی لپتاپ ها برای انجام عملیات عمومی مانند اینترنت و مالتی مدیا کافی است. همچنین میزان رم در بیشتر موارد رم 4 گیگابایت مناسب اجرای اکثر نرم افزارها بوده و از این نظر کاربر کمبودی مشاهده نمی کند.

امروزه پردازنده های استفاده در لپتاپ ها مجهز به گرافیک مجتمع شده یا پردازنده هستند که مناسب تمامی کاربردهای روزمره هستند. لپتاپ هایی هم که مجهز به کارت گرافیک هستند فقط در مواردی که پردازش گرافیکی سنگین داشته باشیم کارت گرافیکی وارد مدار شده و در موارد معمولی از چیپ گرافیک دستگاه استفاده ای نمی شود. مشخصات سخت افزاری فقط 20 درصد در انتخاب نهایی تاثیر دارد.

فاکتور دوم: Tech support

این فاکتور مواردی از قبیل پشتیبانی فنی و خدمات پس از فروش و گارانتی و پشتیبانی نرم افزاری برای آینده، راه اندازی قطعات، آپدیت های بایاس، بروز بودن سایت سازنده و… را شامل می شود. تصور کنید که نسخه جدیدی از ویندوز معرفی شده و کاربر آن را نصب می کند.

بعد از نصب ویندوز نیاز به نصب راه اندازی های قطعات می رسد، اگر در سایت سازنده لپتاپ راه اندازها وجود نداشته باشند، اگر سازنده پشتیبانی نرم افزاری از لپتاپ نکرده، مجبور به نصب نسخه های قدیمی و ویندوز و دیگر نرم افزارها خواهید شد.

از خرید لپ تاپی که از تاریخ گارانتی آن مدتی گدشته اجتناب کنید.. بعضی از فروشندگان به جز برگه گارانتی لپتاپ یک تعهدنامه مبنی بر اینکه در مدت زمانی که دستگاه گارانتی دارد پشتیبانی و ارسال به گارانتی و… را انجام دهد به مشتری ارائه می دهند. در صورتی که فروشگاه در قبال ارسال و پشتیبانی دستگاه متعهد نشود تمامی دردسرهای احتمالی بر عهده شخص خردار است. این فاکتور هم به 20 درصد در انتخاب نهایی تاثیرگذار است.

فاکتور سوم: Desing

این فاکتور به طراحی و ظاهر محصول می پردازد. مانند ظرافت در طراحی، جنس بدنه، وزن رنگ ابعاد و …

این فاکتور 15 درصد در انتخاب نهایی تاثیر دارد.

جنس بدنه لپتاپ ها از پلاستیک یا فلز است. پلاستیک سبکتر، ارزانتر، قابلیت شکل پذیری بیشتر، قابلیت رنگ پذیری بهتر و ضربه پذیرتر است ولی عایق گرما بوده و از نظر انتقال حرارت ضعیف تر است. در عوض بدنه های فلزی زیباتر بوده و از نظر انتقال حرارت قطعات داخلی لپتاپ بهتر عمل می کنند. در لپتاپ های لوکس و گرانقیمت جنس بدنه لپتاپ فیبر کربن است که بسیار سبک بوده و در عین حال خاصیت ضربه پذیری بالایی داشته و بسیار محکم است. شکل ظاهری لپتاپ ها سلیقه ای بوده و معیار مشخصی برای زیبایی نمی توان تعریف کرد. از این رو این فاکتور به عهده خود خریدار می باشد.

فاکتور چهارم:Keyboard & Touch

این فاکتور به صفحه کلید و صفحه لمسی دستگاه می پردازد. اندازه و تعداد کلیدها، مقاومت آن ها در برابر فشار، رطوبت و ضربه، راحتی کار و تایپ بلند مدت با آن، روان بودن کار با تاچ پد، سرعت عکس العمل به دستورات لمسی، تعداد لمس همزمان و ارگونومیک بودن هر دو و… از فاکتورهای امتیاز دهی این مرحله است.

این فاکتور هم مانند فاکتور قبلی 15 درصد تاثیرگذار است.

فاکتور پنجم Display

این فاکتور مربوط به صفحه نمایش دستگاه است مانند میزان روشنایی، شفافیت پیکسل ها، تراکم پیکسلی، زاویه دید و…

تاثیرگزاری این فاکتور 10 درصد است.

زاویه دید که بهتر است یا زاویه دید زیاد؟ بستگی به کاری که انجام می دهیم دارد. اگر کار محرمانه یا امنیتی انجام می دهیم زاویه دید کم بهتر است. اگر آموزش می خواهیم بدهیم زاویه دید زیاد بهتر است.

فاکتور ششم: Innovation

به معنی ابداعات و نواوری در دستگاه های می باشد. منظور از این فاکتور نواوری های به کار رفته در دستگاه است. نوآوری هایی مانند صفحه نمایش چرخان، حسگر اثر انگشت برای امنیت ورود، شارژر بیسیم، ضد آب بودن و موارد خاصی مانند این که در هر لپتاپی وجود ندارد این فاکتور هم 5 درصد تاثیر دارد.

لپ تاپ و کامپیوتر های قابل حمل

فاکتور هفتم: Audio

این فاکتور 5 امتیازی به سیستم صوتی دستگاه می پردازد مانند قدرت پخش اسپیکرها، شفافیت صدای پخش شده، حجم صدای خروجی، تعداد میکروفن ها، شفافیت صدای ضبط شده و تعداد خروجی های صدا.

فاکتور هشتم: Software

این فاکتور به عواملی مانند سیستم عامل اورجینال که از طرف سازنده بر روی لپتاپ نصب شده باشد، اکانت های اشانتیون آنتی ویروس همراه دستگاه، اکانت های مجانی نرم افزارها و سایت های خاص، فضای ابری رایگان و… پرداخته و 5 درصد هم در انتخاب نهایی تاثیر دارد.

فاکتور نهم: Value

منظور از این فاکتور 5 امتیازی قیمت رقابتی و حق انتخاب مدل های مختلف و ترکیب های مختلف سخت افزاری متنوع از یک محصول است. و اینکه در اون رنج قیمت ارزش خرید بالاتری نسبت به سایر مدل ها داشته باشد. مثلا دستگاه که با سه نوع پردازنده ارائه می شود و با 4 حجم رم متفاوت ارزانترین مدل دارای ضعیف ترین پردازنده و کمترین رم بوده و گرانترین مدل از بالاترین پردازنده و بیشترین حجم رم بهتره میبرد. مدل های متنوع دیگری نیز از نظر قیمت و تنوع قطعات از سوی سازنده ارائه می شوند و دست خریدار در انتخاب دستگاه دستگاه بسیار باز می باشد. در نهایت به هر فاکتور یک امتیاز داده و امتیاز ها را جمع می کنیم. هر لپتاپی که بالاترین امتیاز را از 100 امتیاز کسب کرد بهترین گزینه برای خرید می باشد. هر چند در نهایت بودجه و سلیقه خریدار می توانند عوامل مهمی در انتخاب نهایی باشند.

امتیاز به این post
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *